رنگ در دکوراسیون
روانشناسی رنگها میتواند عامل تأثیرگذاری هم در طراحی داخلی و هم در طراحی نمای ساختمان خانه به شمار رود. بهطور کلی رنگ خانه شامل رنگ دیوار و رنگ اتاق خواب و رنگ آشپزخانه یا رنگ کابینت آشپزخانه اولین عاملی است که نظر بیننده را به خود جذب میکند. بهعنوان مثال اگر قصد فروش خانه خود را دارید یکی از بهترین کارهایی که میتوانید برای جذب مشتری بیشتری انجام دهید نقاشی ساختمان است. رنگ سفید یکی از گزینههایی است که با انتخاب آن میتوانید امید بیشتری به سریعتر فروش رفتن خانه خود داشته باشید.
بهعنوان قاعده کلی در روانشناسی رنگها هنگام فروش باید در نظر داشت که خریدار از چه رنگی خوشش میآید. بهعنوان مثال در ایران تمایل به رنگ سفید از بقیه رنگ ها بیشتر است. به همین دلیل در اکثر خانه های ایرانی رنگ خانه ( رنگ دیوار و رنگ اتاق خواب )، رنگ آشپزخانه ( رنگ کابینت ) عموماً رنگ های روشن ( سفید استخوانی و یا سفید – کرم ) انتخاب میشود.

ترکیب رنگ سیاه و سفید
وقتی سیاه و سفید کنار هم قرار میگیرند ترکیب کلاسیک و مکملی را به نمایش میگذارند که خیره کننده ناب و زنده است این ترکیب در عین حال بیپیرایه و برجسته است. ترکیب سیاه و سفید رنگهای دیگر را به حالت تعادل در میآورد نه بیش از حد بر آنها تأکید میکند و نه در سایه خود قرارشان میدهد خاکستری را هم میتوان با ترکیب دو رنگ مکمل به دست آورد به هر حال این ترکیب در تعدیل و تأثیر بر رنگهای دیگر مؤثر است و در ضمن به برخی رنگها جلوهای خاص میدهد

ترکیب رنگ زرد و سفید
اگر زرد در کنار رنگهایی مانند قرمز در یک اتاق کوچک و دنج تند به نظر میرسد، میتوان در بعضی جاها آن را با سفید همراه کرد. در انتخاب رنگ کابینت آشپزخانه یک دیوار زرد درخشان در یک انتها میتواند یک نقطه کانونی ایجاد کند، توجه را بهسوی خود جلب میکند تا اتاق طولانیتر و بزرگتر به نظر برسد. زرد میتواند گرمای کفپوش چوبی پولیش شده یا کابینتها را هم افزایش دهد. به خاطر داشته باشید که این رنگ باعث میشود اشیا جلوتر از بقیه به چشم آیند. بیننده در ابتدا همه چیز را به رنگ زرد میبیند.

ترکیب رنگ آبی و سفید
رنگی بسیار آرامبخش و تسکیندهنده که در انسان ایجاد امنیت و آرامش میکند و نگرانی را کاهش میدهد. به همین دلیل است که در اکثر مطبهای پزشکی و اتاقهای جراحی از آن بهره میگیرند. آبی را میتوان برای دکوراسیون اتاق خواب و دکوراسیون سرویس بهداشتی در نظر گرفت. آبی مشهور به این است که ضربان قلب را کاهش میدهد و از این نظر تأثیر مخالف قرمز را دارد آبی آرامتر و طبیعیتر از هر رنگ تند و مرتعشی به نظر میرسد.
برای افراد بیخواب یا افرادی با اختلال در خواب یک پرده تند آبی میتواند سودمند واقع شود و از یک اتاق خواب پناهگاهی امن ایجاد کند. در کل برای محلهایی که به نظر باید خنک و آرامبخش باشند، استفاده میشود. آبی رنگ سردی است که موجب میشود فضا باز به نظر برسد.

ترکیب رنگ قرمز و سفید
ترکیب رنگی گرم و دارای نیروهای برون گرا است. دارای بالاترین طول موج است. رنگ توان و فعالیت بسیار زیاد و رنگ مقوی قلب است.طعم آن شیرین است. رنگ قرمز موجب بالا رفتن فشار خون و تپش قلب میشود. در بعضی افراد نیز ایجاد نیرو و انرژی میکند و همچنین باعث به وجود آمدن حالتی صمیمی همراه با عشق و محبت میشود. قرمز مایل به نارنجی برای نشیمن مناسب است و روحیه را تقویت میکند، به مکالمههای جذاب میدان میدهد.
بهعلاوه رنگ قرمز اشتها را تا حد زیادی افزایش میدهد و به همین دلیل است که در سالنهای غذاخوری از این رنگ استفاده میکنند. قرمز سماقی باعث تحریک ذائقه در ناهار خوری میشود و سرعت متابولیسم را هم افزایش میدهد. بویایی و چشایی را تقویت میکند، همچنین زرشکی لذت چشایی را افزایش میدهد. این رنگ میتواند انتخاب مناسبی برای دکوراسیون اتاق پذیرایی باشد. نکتهی مهم در انتخاب هر رنگی توجه به میزان تیرگی و روشنی آن رنگ است.

تاثیر رنگ خانه بر فضای خانه
رنگ از لحاظ اقلیمی میتواند بسیار مؤثر باشد. در گذشته رنگها را متناسب با شرایط اقلیمی و فرهنگی هر منطقه به کار میبردند. مثلاً در مناطق سردسیری کشور از رنگهایی گرم و در مناطق گرمسیری ( کویر ) از رنگهای سرد استفاده میکردند.
به هر حال تجربه نشان داده است که بین دو آتلیه که یکی با رنگ سبز – آبی و دیگری با قرمز – نارنجی رنگ شده باشد، ۵ تا ۷ درجه اختلاف حرارت یا برودت از طریق ذهنی احساس میشود.به عبارت دیگر، کسانی که در آتلیه سبز هستند، در ۱۵ درجه سانتیگراد احساس سرما میکردند , اما در اتاقی که با رنگ قرمز نارنجی رنگ شده بود تا ۱۳-۱۱ درجه سانتیگراد نیز احساس سرما نمیکردند. حقیقت این است که رنگ آبی – سبز جریان خون را کند و رنگ قرمز نارنجی همانند داروی محرکی است که باعث حالت هیجانی و تسریع جریان خون در بدن میگردد.
رنگ دیوار و رنگ سقف خانه
با توجه به سیستم سازه ای سقف شامل گچبری یا کناف رنگ سفید حدود ده تا پانزده درصد از نور را باز میتاباند و از هر رنگ دیگری بهتر است. بنابراین مهم است که هنگام نقاشی ساختمان تم کلی دکوراسیون داخلی سقف ها و کف ها را هم در نظر بگیریم. بهطور معمول در طراحی داخلی، به کف یک رنگ خنثی میزنند تا چشم به سمت آن کشیده نشود. به همین ترتیب، سقف با مایههای کم رنگ نیز بهطور بصری، ارتفاع و فضای اتاق را افزایش میدهد و به چشم اجازه میدهد که روی دیوارها، رنگ و سایر عناصر داخلی متمرکز شود.
انتخاب رنگ مناسب دکوراسیون خانه
قبل از انتخاب رنگ فضا، فکر کنید که چگونه و در چه زمانی قرار است از آن استفاده شود.یک اتاق نشیمن با نور خوب طبیعی را به راحتی میتوان به رنگ سیر درآورد اما در اتاق های شمالی، هر نور طبیعی باید تا حد امکان با انتخاب ته مایههای کم رنگی از کرم یا زرد افزایش یابد. در اتاقی که پنجره کم دارد و نور مصنوعی است، باید رنگی را انتخاب کرد که در زیر نور لامپ خوب به نظر برسد.
در هنگام نورپردازی روی کلیهی رنگهای تابناک فقط مقدار اندکی نور مصنوعی مورد نیاز است.از نور پراکنده، لامپهایی با نور زرد، یا نور آتش برای ایجاد جوی بسیار زیبا در اتاقی که در آن زرد یا نارنجی به کار بردهاید استفاده کنید.لامپ سقفی میتواند ترکیب رنگهایتان را به شکلی ناخوشایند به نظر برساند.
معمولا و در حالت عادی یک شخص آخرین محیطی که چشمانش بسته میشود و به خواب میرود، و اولین جایی که بعد از بیدار شدن از خواب مشاهده میکند، در کل فضای خانه و به صورت ریزبینانهتر، محیط اتاق خواب است. به همین منظور قصد داریم انواع رنگ اتاق خواب از نظر روانشناسی و تاثیری که میتوانند بر روی خواب و رفتار انسان داشته باشند را برای شما تشریح کنیم.

انواع رنگها به جهت بررسی به دو دسته کلی رنگهای تیره و روشن تقسیم میشوند. سپس رنگهای هر دسته را به زیردسته های سرد و گرم تقسیم میکنیم و در مطالب آتی نیز هر یک از این رنگها را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم.
تاثیر رنگهای تیره در اتاق خواب از نظر روانشناسی
با انتخاب رنگهای طیف تیره که امروزه به آن دارک مُد (Dark mode) نیز گفته میشود، دو حالت کلی برای بیننده به وجود میآید:
یک؛ شخص احساس راحتی، مالکیت و عدم بیقراری کرده و محیط را از آنِ خود میداند که در این حالت تمام خستگیهای خود را بیرون اتاق رها شده میبیند. کمی که در محیط قرار گرفت حس میکند مدت زمان زیادی در آن محل قرار داشته است و به سرعت با شرایط خو میگیرد؛ این موضع هم پیامد مثبت در پی دارد و هم منفی. پیامد مثبت آن همانطور که گفته شد، سرعت تطابق بالا و راحتی بی حد و مرز، و پیامد منفی آن وابستگی به رنگهای تیره که باعث میشود در آینده شرایط انتخابی وی در زمینه رنگها محدودتر شود.

دو؛ شخص به محض ورود به اتاق با رنگهای تیره دچار احساس اضطراب و ناامنی کرده و به شدت خود را درگیر گذشته میبیند. در این حالت نه تنها احساس راحتی از وی سلب میشود، بلکه با گذشت زمان بر استرسهای دورنی وی افزوده میشود. برای این که این موضوع این دسته از افراد را دچار مشکل نکند، بهتر است نور فراوانی به محیط تزریق شود تا زمانی که وقت خواب فرا رسید شخص با اختیار خود به تاریکی محیط بیافزاید؛ نه از روی اجباری که محیط به وی تحمیل میکند.
در مجموع باید بیان کنیم تعداد افرادی که برای اتاق خواب از رنگهای تیره استفاده میکنند کم کم رو به افزایش است و این موضع دلیلی جز حرکت به سمت دکوراسیونهای مدرن ندارد. البته هستند افرادی که برای تغییر و تنوع دست به استفاده از این رنگها میبرند. اگر شما نیز قصد دارید چنین انتخابی را امتحان کنید، بهتر است یک شب را در هتلی با این شرایط سپری کرده و حال و هوای محیط این چنینی را از نزدیک ببینید.

تاثیر رنگهای روشن اتاق خواب از لحاظ روانشناسی
انتخاب اکثر افراد برای رنگ آمیزی یا چیدمان اتاق خواب استفاده از رنگهای روشن است. این رویه در ابتدا به صورت یک عادت و سپس بر اساس نظریههای روانشناسی ادامه پیدا کرده است. بیشتر افرادی که از آنها سؤال میشود چرا رنگ روشن برای اتاق خوابتان انتخاب کردید، این جمله را بیان میکنند که مگر میشود به اتاق خواب رنگ تیره زد! دلیل این حرف نیز نگرش منفی نسبت به رنگهای تیره در میان عموم افراد جامعه است. چرا که بسیاری رنگهای تیره را نشانه افسردگی، ماتم و یا هنجار شکنی میدانند تا یک سلیقه شخصی.
اما رنگهای روشن، که پیشبینی میشود رنگ سال ۹۸ نیز جزء همین رنگهای شاد و روشن باشد، به نوبه خود سهم بیشتری در احساس خوشایند بودن محیط را بازی میکنند. به طور مثال تمام اتاقهای استراحت مادرانی که فرزندان خود را در بیمارستان متولد میکنند روشن میباشد تا هر گونه تجمع آلودگی یا وجود ناهنجاری در محیط بلافاصله رویت شده و از بین برود. در محیط خانه نیز به همین صورت است؛ اتاق خواب با استفاده از رنگ روشن حس سر زندگی، روشنایی، شفافیت و همین طور نظافت را بیان میکند. اما انتخاب یک رنگ از میان طیفهای رنگی موجود در دسته رنگهای روشن کار سادهای نیست چرا که در پس هر یک از رنگها، دنیایی از حرفها نهفته است.

برای انتخاب رنگ اتاق خواب از نظر روانشناسی نوبت بررسی رنگهای سرد و گرم است. ابتدا باید بدانیم که به چه رنگهایی گرم و چه رنگهایی سرد میگویند.
رنگهای سبز، آبی، فیروزهای، نقرهای و ترکیب هر یک از آنها با سفید به طوری که پایه رنگ حفظ شود را جز دسته رنگهای سرد طبقه بندی میکنند. ذات این رنگها آرامش بخش است و خاصیت اطمینان در خود دارا میباشند. برای اینکه در انتخاب رنگ اتاق خواب از لحاظ روانشناسی رنگهای سرد را انتخاب کنید، کار سختی پیش رو ندارید؛ چرا که پیش زمینه روحیات اکثر افراد این نوع رنگها را به خوبی درک کرده و با آن کنار میآید.

رنگهای نارنجی، صورتی، قرمز، زرد و طلایی و ترکیب آنها با یکدیگر (و نه سفید) جز دسته رنگهای گرم تلقی میشوند. هیجان، انرژی، انگیزش و بیقراری از ویژگیهای درونی این دسته است که با اضافه کردن رنگ سفید و تلطیف آنها میتوان درجه این خاصیتها را کاهش داد.
در بین این رنگها تعدادی رنگ میانه هم وجود دارند که خاصیتهای منحصر به خودشان را دارا میباشند. مثلاً ارغوانی، بنفش و مانند اینها، نه جز سردها محسوب میشوند نه جز گرمها. به آنها رنگهای میانی گفته میشود. رنگهایی هم که از آنها با نام خنثی یاد میشود تأثیری در رنگهای سرد و گرم ندارند؛ مانند: قهوهای، خاکستری، توسی و مانند اینها.

رنگهای گرم از لحاظ روانشناسی برای اتاق خواب
در این قسمت به بایدها و نبایدهای استفاده از رنگهای گرم در اتاق خواب از نظر روانشناسی میپردازیم.
فرض کنید میخواهید اتاق خوابتان را نارنجی، قرمز، زرد یا صورتی نمایید. اگر شخصی زود رنج و حساس هستید، اگر شخصیتی دارید که به سرعت عصبانی میشوید و اگر اتاق خواب را برای یک نوجوان در حال بلوغ آماده میکنید (دور بودن از هیجانات برای نوجوانان در سنین بلوغ توصیه اکید میشود)، به هیچ وجه رنگهای نارنجی و قرمز برای اتاق شما مناسب نیستند. اما در میان این رنگها صورتی و زرد ممکن است به کارتان بیاید. هر چند در این بخش صورتی بیشتر برای رنگ اتاق خواب دخترانه مناسب بوده و برای جنسیت مردها همخوانی ندارد و تنها رنگ زرد میباشد که مسرتبخش و شادیآور است.

اما استفاده از صورتیهای بسیار ملایم که به گل بهی و رنگهای روشن مشابه نزدیک هستند، برای اتاق آقایان مجرد نیز پیشنهاد میشود. اتاق افراد متأهل نیز به سبک و سلیقه بانوان در منزل طراحی شده و رنگهای صورتی انتخاب اول آنهاست. دلیل خوبی هم برای این کار دارند؛ چرا که ارضای احساسات کودک درونشان با این رنگ امکانپذیر میشود. هر چه خانمها در خانه آرامش داشته باشند، خانه رؤیاییتری برای همسرانشان خواهند ساخت. پس هنگام انتخاب رنگ اتاق خواب نظر خانمها را در اولویت قرار دهید! در مطالب بعدی توکامگ در رابطه دکوراسیون و رنگ مناسب اتاقها برای افراد متاهل مطالب بیشتری برایتان آماده خواهیم کرد.
تاثیر رنگهای سرد در اتاق خواب از نظر روانشناسی
آبی یا سبز، نقرهآبی یا فیروزهای، انتخابهای بینظیر برای اتاقهای خواب افراد مجرد و یا متأهل، دختر یا پسر، کوچک یا بزرگ هستند. گویی تمام این رنگها برای اتاق خواب ساخته شدهاند. البته افرادی که تعصب خاصی نسبت به رنگهای دیگر دارند، شاید این مطلب برایشان خوشایند نباشد؛ اما باید بدانند که علم روانشناسی برای آرامش و راحتی روح و روانشان این رنگها را پیشنهاد میدهد. آبیها با طیفهای متنوع، و سبزها علاوه بر اتاق خواب در سالنهای نشیمن و حتی ادارات نیز قابل استفاده هستند. در کل میتوان گفت رنگهای سرد مناسبترین رنگها برای اتاق خوابها هستند.

مقالات تازه

ابطال سند رسمی

اعتراض ثالث اصلی و طاری چیست؟

مسئولیت مالک نسبت به پرداخت بدهی های ملک

مروری بر وظایف مشاور حقوقی

نکاتی مهم در مورد آب های غنی شده

دعوای الزام به صورت مجلس تفکیکی چیست؟

دعوای الزام به تنظیم سند اعیانی چیست؟

موارد استفاده و عوارض اریترومایسین

الزام به تنظیم سند رسمی اجاره چیست؟

موارد استفاده و عوارض لورازپام

با یوگا کمر درد خود را درمان کنید

علل و درمان بیماری اندومتریوز

بهترین مواد غذایی مناسب بارداری

کاهش وزن سریع با صبحانه مناسب

مشاوره وکیل حقوقی در چه زمینه هایی است؟

چه دعواهایی نیاز به دخالت وکیل دعاوی تجاری دارند؟

خطرات چربی شکمی

تشخیص انحراف چشم تا درمان آن

جرایم سایبری کدماند و دلایل بروز آن ها

مراحل طرح شکایت از پزشک به کمک وکیل دعاوی پزشکی دارویی

موارد مهم در خصوص انتخاب وکیل دعاوی بانکی

علل، علایم و درمان فتق دیسک بین مهره ای

چگونه فیلتر تصفیه آب بسازیم؟

راهکارهای مفید و موثر برای درمان سریعتر اسهال

خواص و مزایای مصرف امگا ۶